
 |
La marjal és una zona humida, quasi plana, que s'empantan temporalment d'aigua, a causa de l'alt nivell freàtic d'aigua subterrània.
A partir dels sediments deixats pels rius, les ones i les corrents, s'ha format un dipòsit litoral, la restinga, que ha transformat els golfs i badies en albuferes. Del rebliment d'aquestes albuferes per sediments, ha sorgit la marjal. El drenatge natural de les seues aigües arriba a la mar per mitjà de séquies, rius i aigües suvterrànies. L'especial configuració de la marjal, la qualitat de la seua aigua, la seua duresa i salinitat afavoreixen el desenvolupament d'una fauna i una flora de gan bellesa i de gran importància ecològica.
Contempleu allò de l'esquerre i allò de la dreta, davant vostre i darrere vostre, davall, tot és marjal.
Una marjal que té al voltant de 1000 hectàrees, tot en un conjunt. En ella es recull l'aigua de la Serra de la Gallinera i de Mustalla mitjançants barrancs i naiximents d'aigua o ullals, o mitjançants rius conm el de Racons, el del Molinell o el del Vedat, aquest últim qualificat com el més cabdalós d'Europa en relació amb la seua llargària. Tots ells ajudaven al control de l'aigua en el cultiu de l'arròs. La marjal és per tant una zona plana que s'inunda temporalment.
Aquestes característiques mediambientals fan que existesquen comunitats vegetals molt peculiars i una fauna constituïda per espècies migratòries, que necessiten d'aquestes illes ecològiques per completar el seu cercle vital.
Es tracta d'un hàbitat amb abundant producció de matèria viva, i que en general manté una important cobertura vegetal, la qual cosa proporciona a les aus tant l'aliment com els llocs apropiats per al repòs i la nidificació. D'entre altres espècies podem trobar la cigonya, l'ànec, l'escabussonet, la gallineta de riu, la polla sultana, la garsa blava, l'esplugabous, i fins i tot el rar martinet ros.
També destacarem com a gran riquesa piscícola l'anguila, la tenca, el llobarro, el blak-bas. |